Petra on Crete Lasithi

Xerokambos

Xerokambos is één van de meest afgelegen plekken van Kreta aan de verre Oost-kust.
Ik ben er zomers geweest om te zwemmen en te relaxen voor of na het bezoeken van Kato Zakros, Zakros en Chandras. En ik ben er ook in de winter geweest om te wandelen in de bergen achter Xerokambos met uitzicht op de Libische zee in de diepte; fenomenaal mooi!

Je kunt er komen vanuit Makrygialos, en dan naar boven naar Ziros, waar je een plateau (Armeni-Handras) passeert met wijngaarden, en uitkomt op een spectaculaire, kronkelende weg, met prachtige uitzichten op de zee en Xeromkambos.

Je kunt er ook komen via een 9 km lange, smalle weg vanuit Zakros, en via de kustweg vanaf Makrygialos, die later weer aansluit bij Ziros. Aan deze kustweg ligt het kleine klooster Kapsa, tegen een heuvel aan, onder aan een kleine kloof. Dit klooster stamt uit de 15e eeuw (of mogelijk zelfs de 13e of 14e eeuw).

De ruige bergen van Xerokambos staan in contrast met de kalme zee en de prachtige stranden. In een relatief klein gebied kun je elk soort strand vinden, van kiezelstrand, rotsen tot goudgele zandstranden en allemaal met uitnodigend turquoise water. Het eerste wat je wil doen als je aankomt is de turquoise zee in duiken en relaxen op het zand.

Omdat het zo geïsoleerd ligt is er niet zoveel toerisme, en is het de perfecte plek om een dag te ontspannen op één van de prachtige stranden. De bergen in de omgeving zijn wild en ruig, met kale rotsen, steile bergen en kloven. Ideaal voor een pittige wandeling met fenomenale uitzichten op de Libische zee en Xerokambos in de diepte, waarna je kunt afkoelen in de turquoise zee beneden en kan genieten van een relaxte lunch in één van de kleine taverna’s aan het strand.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving:

  • Kato Zakros , het Minoische paleis en de Vallei der doden
  • Zakros en de waterbronnen
  • Xerokampos kloof
  • Moni Kapsa klooster
  • Chandras plateau/Ziros wijngebied

Xerokambos

Kato Zakros

Zakros

Moni Kapsa

Chandras

Categories

Pin It on Pinterest